O lovitură puternică la genunchi sau accidentările suferite în timpul unui antrenament pot duce la leziuni serioase ale articulației, care nu trebuie neglijate. În timp, în lipsa tratamentului adecvat, pot să apară complicații, precum instabilitatea genunchiului sau chiar degenerarea articulației, care afectează serios calitatea vieții. Una dintre cele mai frecvente leziuni de la nivelul genunchiului este ruptura de menisc, care poate fi însoțită și de ruptură de ligamente.
O durere de genunchi intensă, resimțită imediat după o lovitură sau după forțarea articulației și care nu se ameliorează în scurt timp, este un semnal de alarmă, pentru că poate indica o leziune a meniscului sau a ligamentelor. Prin urmare, este indicat un consult de ortopedie cât mai repede posibil, pentru stabilirea diagnosticului corect și recomandarea tratamentului necesar.
În prezent, rupturile de menisc sau de ligamente sunt tratate printr-o procedură minim invazivă, numită artroscopie de genunchi, care implică incizii de mici dimensiuni, pentru introducerea instrumentelor chirurgicale și administrarea tratamentului. De obicei, operația durează 20-30 de minute și în unele situații poate fi realizată cu anestezie locală sau regională.
Această intervenție chirurgicală are avantaje semnificative, precum recuperare rapidă a pacientului, risc redus de complicații, cicatrice de mici dimensiuni și durată scurtă de spitalizare. În plus, rezultatele funcționale sunt excelente și de durată, dacă procedura este realizată de un chirurg ortoped cu experiență, într-un centru medical bine dotat, care dispune de tehnologie de ultimă generație.
După vindecare, pacientul trebuie să urmeze un program special de recuperare medicală, prin exerciții de kinetoterapie efectuate sub îndrumarea unui specialist, pentru recâștigarea mobilității. Totodată, este important să respecte cu strictețe recomandările medicului și să-și reia progresiv activitățile zilnice, pentru a nu suprasolicita articulația. Controlul medical periodic, la indicația ortopedului, permite monitorizarea evoluției și gestionarea din timp a unor posibile complicații.
La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de ortopedie asigurate de medici foarte experimentați, dar și de investigații imagistice performante pentru diagnosticul rapid și corect al leziunilor genunchiului. Atunci când este indicată artroscopia pentru tratamentul rupturii de menisc sau de ligament, procedura este realizată în cele mai bune condiții, într-un bloc operator bine dotat.
Ulterior, la SANADOR pacienții au acces la un program personalizat de reabilitate medicală, stabilit de un specialist, și la consultații de monitorizare, urmate de investigațiile recomandate. În acest fel, recuperarea este optimă, iar riscul de recidivă a leziunii este redus. În plus, pacienții primesc toate îndrumările necesare pentru a preveni pe viitor alte accidentări.
Sursă: stiripesurse.ro
No Comment! Be the first one.