Furtunile care au lovit România, în noaptea de sâmbătă spre duminică, au făcut prăpăd în țară. Rafalele de vânt au rupt copaci, iar circulația trenurilor este blocată în Vestul țării. De asemenea, un incendiu puternic de vegetație a izbucnit în munții Bucegi, iar drumul de acces către Vârful Moldoveanu s-a ”rupt”.
Trafic blocat pe calea ferată
Rafalele de vânt au rupt crengi care au provocat avarii pe calea ferată, tronsonul dintre Radna şi Vărădia (judeţul Arad) rămânând fără alimentare cu electricitate, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Mai multe trenuri înregistrează întârzieri, unele de peste patru ore, duminică, din cauza pagubelor produse de furtună.
Mai multe trenuri care circulă pe Magistrala 200 înregistrează întârzieri, duminică, după ce o furtună puternică a adus pe liniile de contact crengi, provocând avarii şi lăsând fără tensiune tronsonul CFR Radna-Vărădia.
”Echipele de intervenţie au acţionat pe intervalul de staţii Radna-Vărădia pentru refacerea geometriei liniei de contact, îndepărtarea mai multor crengi şi înlocuirea de console, intervenţii necesare pentru repunerea sub tensiune a firului de contact”, anunţă CFR SA.
Oficialii CFR Călători informează, la rândul lor, că ”primele probleme au fost înregistrate în cursul nopţii din 17/18.08.2024 atunci când vegetaţia prezentă în gabaritul liniei a avariat pantograful locomotivei ce remorca trenul IR 1765 cu circulaţie în relaţia Timişoara Nord-Cluj Napoca-Iaşi, tren care se află în circulaţie cu o întârziere de 75 minute faţă de graficul de circulaţie”.
Şi alte trenuri de călători circula cu întârzieri faţă de grafic, în urma avariilor provocate de vijelie pe calea ferată.
Trenul IR 1922 care circulă pe ruta Arad-Craiova-Bucureşti Nord-Constanţa-Mangalia a acumulat o întârziere de 255 de minute, dintre care 167 de minute pe fondul problemelor existente pe sectorul afectat de furtună, la care se adaugă alte zeci de minute întârziere cauzată de încadrarea trenului în graficul de circulaţie, dar şi de restricţiile de viteză existente.
”În prezent trenul IC 522 staţionează în staţia Radna de la ora 8:10, iar trenul IR 1763 în staţia Vărădia de la ora 6:31”, precizează CFR Călători.
Incendii de vegetație în Bucegi
Vegetaţia uscată de pe munte, în Valea Bujorilor din Masivul Bucegi, s-a aprins, în urma unei furtuni cu fulgere şi trăsnete, care s-a abătut asupra zonei de nord a judeţului Prahova, în noaptea de duminică spre luni. Pentru că zona este una abruptă, un elicopter va interveni pentru a arunca apă. În aceste condiţii, salvamontiştii recomandă turiştilor să evite zona dintre Valea Bujorilor, înspre Creasta Morarului.
”Fulgerele de azi-noapte au aprins vegetaţia de pe Valea Bujorilor, înspre Creasta Morarului. Fiind zonă de abrupt, intervenţia terestră pentru stingerea incendiului este dificilă, de aceea a fost solicitat un elicopter pentru această operaţiune”, anunţă, duminică, Salvamont Prahova.
În aceste condiţii, salvatorii montani transmit că le recomandă turiştilor ”să nu se aventureze pe traseele alpine din zona respectivă, pentru a se putea desfăşura fără incidente operaţiunea aeriană de stingere a incendiului”.
Drumul spre vârful Moldoveanu s-a ”rupt”
Salvamontiştii din Argeş anunţă că drumul care face accesul spre Stâna lui Burnei şi spre Vârful Moldoveanu a fost rupt, sfătuindu-i pe turişti să renunţe la planurile de a ajunge în zonă. Totodată, salvamontiştii vor încerca să îi recupereze pe turiştii aflaţi în partea superioară a traseului. Pompieri de la ISU Argeş se deplasează, duminică, în zona afectată de furtună, pentru a face verificări.
”În urma codului galben de fenomene meteorologice periculoase, în comuna Nucşoara, Stâna lui Burnei, Vârful Moldoveanu, s-au produs aluviuni şi s-au rupt copaci şi un drum forestier. Astfel, în această dimineaţă, un echipaj de pompieri a început deplasarea în zona respectivă pentru verificarea situaţiei”, a transmis ISU Argeş.
”Drumul spre Stâna lui Burnei pe Valea Rea este rupt, la 5 km în amonte de confluenţa cu Zarna. Vă rugăm să renunţaţi la toate planurile de acces spre Moldoveanu”, au transmis, duminică dimineaţă, reprezentanţii Salvamont Argeş.
Ei au adăugat că, împreună cu alte forţe, vor încerca să evacueze oamenii aflaţi în partea superioară a drumului.
No Comment! Be the first one.