Vechia expresie „se bat ca pisicile și câinii” ne-ar face să credem că cele două specii sunt ireconciliabil de diferite. Nu numai că pisicile și câinii sunt perfect capabili să se înțeleagă, dar diferența percepută între acești prieteni blănoși ar putea fi atribuită mai degrabă stăpânilor lor, scrie sciencealert.com.
Un studiu recent realizat pe un eșantion de 329 de persoane a relevat diferențe clare între personalitatea proprietarilor de pisici și cea a proprietarilor de câini atunci când se confruntă cu situații stresante sau izolatoare.
Psihologii Jessica Oliva și Leah Michelle Baines de la Universitatea James Cook au analizat în ce măsură deținerea unui animal de companie poate prezice trăsăturile de personalitate „Big Five”: extraversie, agreabilitate, deschidere, conștiinciozitate și neuroticism, precum și reziliența personală, la proprietarii de animale de companie.
„Deținerea unui câine a fost asociată cu reducerea singurătății la persoanele care trăiesc singure în timpul perioadelor de izolare prelungită, cum ar fi în timpul închiderii covidelor”, spune Oliva. „Astfel, cercetarea noastră a investigat puterea de predicție a deținerii unui câine versus a unei pisici asupra trăsăturilor de personalitate și a rezilienței”.
Concluziile lui Baines și Oliva sugerează că proprietarii de câini sunt mai înclinați să dea dovadă de reziliență în circumstanțe stresante, în timp ce proprietarii de pisici tind să fie mai nevrotici. „Reziliența mai mare a proprietarilor de câini poate fi motivul pentru care s-a constatat că aceștia sunt mai puțin singuri decât cei care nu dețin câini în timpul închiderii”, spune Oliva.
Deși acesta nu este un raport tocmai strălucitor pentru proprietarii de pisici, nu explică de ce există o diferență între personalitatea proprietarilor de pisici și cea a proprietarilor de câini. Oare deținerea unui câine contribuie cumva la creșterea rezilienței?
Sunt pisicile pur și simplu atât de nevrotice încât se răsfrâng asupra stăpânilor lor, sau este invers?
Este o credință răspândită că alegerea unui animal de companie dezvăluie multe despre caracterul unei persoane, unii oameni lăsând chiar preferințele animalului de companie să influențeze persoanele cu care sunt dispuși să se întâlnească. Este posibil ca aceste percepții să nu fie întotdeauna corecte, dar știința pare să susțină ideea că „oamenii pisică” și „oamenii câine” au diferențe relativ consistente.
Este puțin probabil ca deținerea unei pisici sau a unui câine să schimbe radical trăsăturile de personalitate. Mai degrabă, majoritatea oamenilor aleg doar un animal de companie care se potrivește personalității pe care o au deja.
„Pur și simplu, oamenii care sunt predispuși în mod natural să fie rezistenți ar putea să le placă mai mult câinii, în loc ca câinele să îi facă pe oameni să fie rezistenți”, spune Oliva.
Un studiu mexican a constatat că costul emoțional perceput al unei relații cu pisicile era mai scăzut, ceea ce le făcea animale de companie mai ușor de păstrat. Pe de altă parte, costul ridicat al relațiilor cu câinii a condus la o apropiere emoțională mai mare.
Poate că, dacă sunteți puțin tensionat sau aveți tendința de a vă simți stresat și foarte conștient de sine, un animal de companie independent și relativ autosuficient precum o pisică ar putea fi pentru dumneavoastră.
Pe de altă parte, dacă vă place să faceți față provocărilor, să vă asumați responsabilități și să investiți emoțional în ceilalți, atunci ați putea fi înclinați să oferiți atenția și îngrijirea necesare pentru a crește un câine.
Acestea fiind spuse, există o mulțime de factori care intervin în alegerea animalului de companie al unei persoane și care nu reflectă neapărat personalitatea acesteia. Studiul lui Oliva a indicat, de asemenea, că obiceiurile legate de stilul de viață, situațiile de trai și afinitatea pentru un anumit tip de animal de companie au influențat, de asemenea, deciziile oamenilor. S-ar putea chiar ca preferințele noastre pentru animalele de companie să fie înrădăcinate în genele noastre.
„Interesant, există dovezi care susțin ideea că genele ghidează deținerea unei anumite specii. S-ar putea ca influențele asupra proprietății să fie legate de trăsături de personalitate derivate genetic, astfel încât atât trăsătura de personalitate, cât și tendința de a deține un anumit animal să fie moștenite”, spune Oliva.
Indiferent de factorii care o pot influența, deținerea unui animal de companie trebuie întotdeauna analizată cu atenție.
„Decizia de a achiziționa un animal de companie în orice moment ar trebui să fie întotdeauna bine gândită, cu un angajament de a avea grijă de animal pe toată durata vieții sale și cu bunăstarea animalului în prim-planul deciziei”, spune Oliva.
Deși ar putea fi ceva de spus cu privire la „ridicarea la înălțimea ocaziei” în cazul deținerii unui animal de companie, îngrijirea unui animal nu vă va schimba neapărat personalitatea sau nu vă va ajuta sănătatea mintală. S-ar putea să doriți să deveniți mai rezistent sau mai puțin nevrotic, dar cel mai bun animal de companie este întotdeauna cel care vi se potrivește cel mai bine.
Descoperirile sunt raportate în Anthrozoös.
Sursă: stiripesurse.ro
No Comment! Be the first one.